Bursele sunt în scădere. Grupul imobiliar chinez Evergrande, aproape de faliment, stârnește îngrijorări privind riscul de contagiune la nivel global

Bursele sunt în scădere. Grupul imobiliar chinez Evergrande, aproape de faliment, stârnește îngrijorări privind riscul de contagiune la nivel global
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 21/09/2021, 15:06

Bursele asiatice aveau, marți, o evoluție mixtă, după scăderea înregistrată luni, pe fondul menținerii îngrijorărilor cu privire la capacitatea de redresare a gigantului chinez Evergrande și la impactul pe care un posibil faliment al companiei cu datorii de peste 305 milioarde de dolari l-ar avea asupra piețelor globale, relatează BBC.

Indicele bursei japoneze Nikkei a închis la -2,2%, dar Hang Seng din Hong Kong a recuperat din pierderile de luni ajungând la 0,5%, relatează BBC.

Când de îndatorat de gigantul imobiliar

Gigantul imobiliar – înființat acum 25 de ani și care deține mai mult de 1.300 de proiecte în peste 280 de orașe din China – a acumulat datorii de peste 300 de miliarde de dolari și trebuie să achite până joi o dobânzi de aproape 84 de milioane de dolari, potrivit BBC.

Pe lângă aceste dobânzi, pentru obligațiuni scadente în 2022, grupul mai trebuie să plătească 47,5 milioane de dolari pe 29 septembrie, pentru obligaţiuni scadente în martie 2024. Ambele obligaţiuni vor intra în default dacă Evergrande nu va achita dobânzile în termen de 30 de zile de la datele planificate pentru plată. În cazul incapacităţii de plată, Evergrade va trebui să îşi restructureze obligaţiunile, dar analiştii anticipează o rată de recuperare scăzută pentru investitori, relatează News.ro, citând Reuters.

Potrivit specialiștilor citați de BBC, grupul chinez are datorii la 171 de bănci de pe piața internă și la alte 121 de firme financiare. Gigantul începuse să își plăteacă investitorii cu proprietăți imobiliare, în lipsa banilor.

Această criză aduce aminte unora de prăbușirea Lehman Brothers, de acum 13 ani. Banca americană de investiții Lehman Brothers, o instituție financiară cu o vechime de 158 de ani, a solicitat protecția autorităților sub legea falimentului, într-o zi de luni, 15 septembrie 2008. Alți analiști se declară mai puțin îngrijorați, argumentând că luna septembrie este de obicei una proastă pentru burse.

Care e contextul

Piețele internaționale de acțiuni au scăzut brusc luni, 20 septembrie 2021, în timp ce activele sigure au devenit atractive, în contextul problemelor cu care se confruntă grupul imobiliar Evergrande din China, care au alimentat îngrijorările cu privire la riscul de contagiune la nivel global, conform Reuters, preluat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în morning call-ul de marți dimineața.

Evoluțiile principalilor indici erau în scădere: Dow Jones: -1,78%; S&P 500: -1,70%; Nasdaq: -2,19%; DAX: -2,31%; FTSE 100: -0,86%; CAC 40: -1,74%; FTSE MIB: -2,57%; Hang Seng: -3,30%). Potrivit sursei citate, acțiunile companiei Evergrande, care încearcă să strângă fonduri financiare pentru a-și plăti numeroși creditori, furnizori și investitori, se reduseseră cu 10,2%.

„Autoritățile de reglementare au avertizat că datoriile companiei de 305 mld. dolari ar putea declanșa riscuri mai mari pentru sistemul financiar al Chinei, dacă datoriile nu sunt stabilizate. Îngrijorările legate de Evergrande survin într-un moment de stagnare a prețurilor acțiunilor, investitorii analizând, de asemenea, impactul cazurilor de coronavirus asupra economiei și momentul în care băncile centrale vor retrage stimulente monetare. Rezerva Federală a SUA urmează să se întâlnească marți și miercuri într-o nouă ședință de politică monetară, investitorii fiind atenți la eventuala decizie de retragere a achizițiilor de obligațiuni”, a comunicat sursa citată.

Ce pot face autoritățile

Problemele Evergrande au afectat şi restul sectorului imobiliar, relatează News.ro Acţiunile dezvoltatorului chinez Sinic Holdings au scăzut la Hong Kong cu 87%, compania pierzând 1,5 miliarde de dolari din valoarea de piaţă, înainte ca tranzacţiile să fie suspendate.

Astfel, directorii Evergrande lucrează pentru salvarea perspectivelor grupului, inclusiv prin plata investitorilor în produsele de gestionare a averilor cu proprietăţi imobiliare.

În pofida îngrijorărilor în creştere legate de viitorul celui mai mare dezvoltator imobiliar din China, unii analişti citatați de Reuters au respins comparaţiile cu prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers în 2018, relatează News.ro.

„În primul rînd, obligaţiunile în dolari vor fi probabil restructurate, dar majoritatea datoriilor sunt în fonduri mutuale globale, ETF-uri şi unele companii chineze şi nu bănci sau alte instituţii financiare importante”, a explicat Ryan Detrick, analist la firma LPL Financials.

„(Datoriile) Lehman Brothers erau deţinute de aproape toate celelalte instituţii financiare. În al doilea rând, credem că există probabilitatea ca guvernul comunist chinez să se implice dacă va fi un defaul”, a mai spus Detrick.

Potrivit sursei citate, autorităţile din China au spus principalilor creditori ai Evergrande să extindă termenele de plată a dobânzilor sau să rostogolească împrumuturile, dar observatorii pieţei consideră că este improbabil ca guvernul să salveze direct compania.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
La 60 de ani, regina frumuseții din Buenos Aires arată uluitor de tânără și a...
INCREDIBIL! Belodedici a fost reținut de poliție, după niște evenimente ca în filme
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A murit Ştefan Birtalan, fost dublu campion mondial la handbal: „Ne-a părăsit un Uriaș”
„Familia secolului!” Emil Rengle și iubitul lui se țin de cuvânt și s-au pus pe...
Suferințele prin care a trecut soția lui Iosif Rotariu în ultimele luni: A ajuns să...
Afacerea de succes pornită de un maramureşean mutat de la oraş la ţară. Îşi vinde...
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur"...
Șocul cultural avut de o studentă africană din Marea Britanie când a venit în România:...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Descoperire MAJORĂ! Cei care fumează CANABIS sunt de 2 ori mai...
România e în doliu. A murit unul dintre cei mai mari sportivi din istorie: Ne-a...
Legătura dintre Marius Moga și Ionuț Cercel. Compozitorul a recunoscut tot
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Legendara gimnastă Gina Gogean și-a pierdut mama într-un cumplit accident. La volan se afla sora...
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Test de cultură generală. Cui aparțin toți urșii panda din lume?
×